Gündem

SALİHLİ’DE ANA ARI ÜRETİM KURSU BAŞLIYOR

S.S Manisa Bal Üreticileri Kooperatifi ve Manisa Büyükşehir Belediyesinin orta düzenlediği ‘Manisa Arıcıları Ana Arılarını ve Arı Sütünü Üretiyor Projesi” çerçevesinde açılan uygulamalı ana arı eğitimi Salihli’de başlıyor.

Manisa Büyükşehir Belediyesi ile S.S. Manisa Bal Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliği ile hayata geçirilen projeye 25 kursiyer katılıyor. Salihli’nin Adala Mahallesi Kız Köprüsü mevkinde başlayan ana arı üretimi kursu sonunda hem Ege bölgesinin hem de Türkiye’nin ihtiyacı olan 4 milyon ana arının bir kısmının karşılanması planlanıyor.

ARICILAR KENDİ ANA ARILARINA ÜRETECEKLER 

Büyükşehir Belediyesi kırsal kalkınma birimi tarafından bal üreticileri birliğimize, büyük kovanlar ve ana arı yetiştirme kovanları olmak üzere 500 adet kovan hibe edildi diyen Manisa tarımsal kalkınma bal kooperatifi denetleme kurulu üyesi Hasan Dinç, bölgemiz ve Manisa ili içerisinde ki arıcılar için ana arı üretimi kursu, pratiğe dayalı olarak düzenleniyor. Kurs süresince teknik ve bilimsel olarak kursiyerler kendilerini yetiştirecekler. Kurs sonunda sertifikalandırılacak olan kursiyerler profesyonel olarak kendi ana arı üretimini yapabilecek diye konuştu.

 

KURS 25 KİŞİYLE START ALIYOR

Salihli’nin Pazarköy Mahallesinden kursa katılmak için gelen Hakan Bal, çiftçiyim, tarımla uğraşıyorum bunun yanı sıra 500 kovanımla bal ve ana arı üretimi de yapıyorum. Arıcılık çiftçiliğe göre daha fazla kazançlı bir iş, zevkli bir iş. Biz gezici arıcılık yaptığımız için arı kovanlarımızı Ege bölgesi içerisinde Bozdağ, Demirci, Uşak hatta Afyonkarahisar’a kadar götürüyoruz. Bu kursa katılmamın amacı bilimsel açıdan kendimi daha da geliştirmek. Bu gün benimle beraber genç iki arkadaşın daha geldi. Çok hevesliler, onlarda arıcılığa başlamak istiyorlar. Özellikle gençlere ana arı üretimi yapmalarını tavsiye ederim dedi.

Büyükşehir Belediyemizin bizlere tahsis ettiği bu bölgede 25 kişiye periyodik aralıklarla ana arı üretimi konusunda saha uygulamalı eğitim vermeye başladık diyen Salihli Bal Üreticileri Birliği Başkanı ve Manisa Bal Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Açıkgöz, bu gün kursiyerlerimizle birlikte küçük yetiştirme kovanlarında ana arıların döllenmemiş kontrollerini yapıyor ve genel çalışmaları denetliyoruz ifadesini kullandı.

TÜRKİYE’DE ANA ARIYA İHTİYAÇ VAR

Türkiye’mizde ana arıya çok ihtiyaç var diyen Manisa Bal Kooperatifi Arıcılık Danışmanı Hüseyin Balkaya’da ana arı konusunda kursiyerler yetiştirmek onları ana arı konusunda kalifiye birer elaman haline getirmek istiyoruz. Çünkü ana arıya büyük bir talep var. Her 2 yılda bir ana arıların genç ana arılarla yenilenmesi gerekiyor. Yoksa bal üretiminde verimlilik düşer. Manisa ili genelinde de ana arıya ihtiyaç var ve birçok üretici ana arı tedarik edemiyor. Yetiştireceğimiz bu kursiyerlerle kısmende olsa bu açığı kapatacağımızı düşünüyoruz diye konuştu.

İki yıl önce 10 kovanla arıcılığa başlayan emekli uzman jandarma Arif Tekeş şu an 80 kovana ulaştığını söylüyor. Tekeş;  Ana arı üretme kursuna katılma sebebim arı kovanlarımı profesyonel bir şekilde kendi bilgi becerilerimle çoğaltmak. Arıcılık benim için ek bir uğraş ve kar oranı ise çok yüksek. Bu kursun bana ve kursiyer arkadaşlara çok faydalı olacağına inanıyorum dedi.

Haber Mustafa TOGA

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir