Gündem

Salihli Kirazı, 35-40 TL’den alıcı buluyor

Erkenci Salihli Kirazı’nın adresi olan Bozdağ yolu üzerindeki Çamurhamamı Mahallesi’nde üretici, kirazını 40 TL civarında satıyor. Salihli Kirazı’nı tescilleyen Salihli TSO heyeti, Kaymakam Mehmet Kamil Sağlam’ın da katılımıyla Çamurhamamı’nda üreticiler ve alıcılarla görüşmeler yaptı.

Tescilli Salihli Kirazı, üreticilerin olduğu kadar, ihracatçıların da gözbebeği. Kaliteli kirazı satın alıp Avrupa ve Uzakdoğu’ya ihraç etmek için alıcılar adeta birbiriyle yarışıyor. Don ve yağmur nedeniyle meydana gelen zarara rağmen, bu yıl Salihli Kirazı’nda özellikle fiyat açısından iyi bir sezon yaşanıyor.

Salihli Kirazı’nı 2008 yılında tescilleyen Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, erkenci kirazın adresi olan Çamurhamamı Mahallesi’nde incelemelerde bulundu. Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel’in davetiyle, ziyarete Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam ve Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç da katıldı. Çamurhamamı Muhtarı Hüseyin Aygün’ün yanı sıra Sart Çamurhamamı Kaplıcaları Müdürü Sarper Can’ın da ev sahipliği yaptığı ziyarette, ürünlerini alım merkezlerine getiren üreticilerle ve ihraç etmek üzere alım yapan firmaların yetkilileriyle görüşmeler yapıldı. Alım- satım anları izlendi.

Isparta Eğirdir merkezli Ana Meyve şirketinin yetkilisi Muhammet Erdoğan, Salihli Kirazı’nın ihracata çok elverişli bir ürün olduğunu ve yurt dışından yoğun talep gördüğünü belirtti. Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine kiraz gönderdiklerini kaydeden Erdoğan, bunun yanı sıra Hong Kong ve Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerine de satış yaptıklarını anlattı.

Çamurhamamı’nda Ana Meyve ile birlikte, Ana Fruit ve Özler Tarım alım yapıyor. Gelen ürünün 26 ile 30 kalibre arasındaki büyüklükte olduğunu ve büyüklüğe göre fiyatın 35 ile 40 TL arasında değiştiğini belirten firma yetkilileri, 5 gün önce başlayan alım sezonunun 50 TL ile açıldığını anlattı.

Kaymakam Sağlam, TSO Başkanı Yüksel ve Ziraat Odası Başkanı Yalvaç, daha sonra köy meydanına hakim çay bahçesinde Muhtar Aygün’den mahallenin durumu ve kirazdaki verim hakkında bilgi aldı. Aygün, bu sene ürünün don nedeniyle bir miktar zarar gördüğünü, yağmurun fazla hasar bırakmadığını anlattı. Geçen sene 25 TL’den açılan kiraz alım sezonunun bu sene 50 TL’den başladığını ve bunun üretici açısından sevindirici olduğunu belirten Muhtar Aygün, “Geçen sene Çamurhamamı’nda 160 ton kiraz üretimi olmuştu. Bu sene verim kaybı nedeniyle bu rakamın 100 ton civarında gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

Salihli TSO Başkanı İbrahim Yüksel de, üzüm ve zeytinden sonra Salihli Kirazı’nın bölgenin en önemli ürünleri arasında yer aldığını belirterek, TSO tarafından tescil edilen kirazdaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydetti. Salihli Kirazı’nın, Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen coğrafi işaretleri destekleme projesi kapsamında Türkiye çapında seçilen 5 üründen biri olduğunu ve ayrıca Avrupa Birliği’nde de tescil ettirilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapıldığını da anlatan Yüksel, “Bu kadar değerli bir ürünü el üstünde tutmak gerekir. Bu yüzden her yıl kiraz hasadını yakından izliyoruz. Üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi umut verici.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir