Uncategorized

SALİHLİ 29 EKİM KADINLARI DERNEĞİNDEN BASIN AÇIKLAMASI

29 Ekim Kadınları Derneği Salihli Şubesi 3 Mart’ta 3 Devrim Yasası’nın 98. Yıldönümü nedeniyle Yaptığı basın açıklaması, derneğin Salihli şube başkanı Zehra Oğuzhan tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Yapılan açıklamada;

Emperyalizmin karşısında dimdik durarak Kurtuluş Savaşı’mızı başarıya ulaştıran halkımız, Cumhuriyeti ilan ederek, ortaçağın köhnemiş kurumlarıyla, gerilikle, cehaletle mücadele kararlılığını da açıklamış oluyordu. Bu nedenle, Tanzimat’tan başlıyarak oluşan modernleşme birikimi, 1908 Devrimi ve Kurtuluş Savaşı’nın bağımsızlık bilinciyle birleştirilerek 3 Mart 1924’te, Halifelik kaldırıldı. Şer’iye ve Evkaf Bakanlıkları lağvedildi. Öğretimde ikiliğe son verilerek Tedrisi-Tedrisat Kanunu kabul edildi. Bu kararlar, Türkiye’nin modernleşme, laikleşme ve aydınlanma tarihinin en önemli adımları oldu.

Biz, bu kararların mirasçısıyız. Bu mirası, bilimin ışığında daha da ileri götürmek gibi bir sorumluluğumuz var. Ne yazık ki bugün, ülkemizi bu yoldan alıkoymak isteyen, ortaçağa özgü anlayışları topluma dayatan uygulamalarla karşıkarşıyayız. Anayasa’da yapılan değişiklikle yürürlüğe giren ” Partili Cumhur Başkanlığı Hükümet Sistemi”, getirdiği tek adam rejimi ile halkın iradesini, tek kişinin iki dudağı arasına terk etmiş durumda. Bu durum ülkede, Cumhurbaşkanı’nın üyesi olduğu siyasi partinin anlayışlarını ve ideolojisini topluma dayatıyor. Dini inançlar, siyasete alet ediliyor. Millet, inançlarına, etnik kimliklerine ve mensubu olduğu siyasi partilere göre ayırımcılığa uğruyor. Eğitim, tarikatların anlayışına teslim edilmiş durumda. Sınıflar arasında korkunç bir uçurum var. Siyasi yargılamalarda adalet yok. Eleştirinin hakaret sayıldığı, yağmurdan nem kapıldığı günlerdeyiz. OHAL dönemi kararnameleri ile işlerine son verilen insanlar, adalete erişim olanağına ulaşamıyor. İfade ve basın özgürlüğü hakkı dahi çifte standartlı bir yaklaşımla ihlal ediliyor. Kadınlar üzerindeki şiddet artarak sürüyor. Uluslararası bir sözleşme olan ve kadınların yaşam hakkını güvence altına alan İstanbul Sözleşmesi hukuka aykırı biçimde bir gece yarısı kaldırılıyor. Yoğun bir karanlık içindeyiz.
Üç Devrim Yasası aynı zamanda laik toplumun temelini atmıştır. Laik bir toplum da kadınların eşit haklara ve olanaklara sahip olmasının bir güvencesidir. Bu uygulamalar, yasal düzenlemelere de yansıyarak, kadınlar için yeniden eve kapatılma tehditleri olarak uygulanmak isteniyor.
Biz kadınlar olarak, modern, bilimsel ve laik bir ülkenin sahibi olmaya devam edeceğiz. Kazanılmış haklarımızın korunması ve savunulması için dün olduğu gibi bugün de ayakta olacağız. Hiçbir siyasi ya da kişisel çıkar, bizi laikliği savunmaktan ve yaşatmaktan alıkoyamayacak.
Bir ülkenin geleceğinde ilk ve son söz sahibi olan yurttaşlardır. Kadın yurttaşlar olarak Laikliğin temeli olan Üç Devrim Yasası’ndan vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. ” İfadeleri kullanıldı.

Yapılan basın açıklamasına Salihli ADD yönetim kurulu ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir