Uncategorized

CHP Salihli İlçe Başkanı Hasan Namver ile Konuştuk

‘’CHP muhalefetteyken bile asgari ücreti belirleyebilme, emekliye ikramiye verebilme, esnafın ve üreticinin problemlerine çözüm üretebilme gücüne sahip olan bir partidir.’’

1.Hasan Namver’i tanıyabilir miyiz?

1960 yılında Salihli’de doğdum. İlkokulu Namık Kemal Okulu’nda, ortaokulu Salihli Lisesi’nde liseyi ise Akşam Ticaret Lisesi’nde okudum ve 1981 yılında mezun oldum. Babam Nahit Namver ile 1973 yılında başladığım cam ticaretine oğlum Nahit Namver ile devam ediyorum. Evliyim. Eşim Emine Namver ile 35 yıllık bir evliliğimiz var. Nahit ve Yiğit isminde 2 çocuk babasıyım. Büyük oğlum Nahit ve eşi Övgü Namver’in evliliğinden bir torun sahibiyim. Şu anda CHP Salihli İlçe Başkanı olarak görev yapıyorum.

2.CHP’nin diğer partilerden farkı ne? Seçmenler neden CHP’ye oy versin?

CHP’nin diğer partilerden en büyük farkı ülkeyi kuran ve kurtaran irade olmasıdır. Türkiye’ye demokrasiyi getiren partidir. Diğer partilerdeki gibi tepeden inme bir liderlik sultasının olduğu değil, üyelerin parti yönetimine direkt olarak etki ettiği, katılımcı ve çoğulcu bir partidir.

Seçmenler neden CHP’ye oy vermeli sorusuna geldiğimizde; CHP muhalefetteyken bile asgari ücreti belirleyebilme, emekliye ikramiye verebilme, esnafın ve üreticinin problemlerine çözüm üretebilme gücüne sahip olan bir partidir. Özellikle son yerel seçimlerin ardında CHP’li belediyelerin hükümetin tüm engellemelerine rağmen göstermiş oldukları performans “Seçmen Neden CHP’ye Oy Versin” sorusunun en büyük cevabıdır. Ülkemiz 100. yılında CHP iktidarı ile yeniden hak ettiği saygınlığa ulaşacak, ülke huzura ve refaha kavuşacak.

3.CHP Salihli İlçe Başkanlığı’na aday oldunuz ve kazandınız. Amacınız neydi, neden aday oldunuz, vaatleriniz nelerdi?

5 Ocak 2020 yılında yapılan olağan kongrede delegelerimizin teveccühü ile ekip arkadaşlarımızla birlikte göreve geldik. Ben süreci seçim kazanma olarak değil göreve gelme olarak görüyorum.

Amacım çok açık; ekibimle beraber görev aldığım süre boyunca CHP bayrağını hep en yukarıda dalgalandırmak. Bu hangi alanda olursa olsun.

Neden aday olduğum konusuna gelince; ortaya bir iddia koyduk, Salihli’de CHP adına daha güzel işler yapabileceğimizi düşündük. Potansiyeli olan ve bu potansiyeli olumlu anlamda kullanacak kadrolara sahibiz.

En büyük vaadimiz Salihli’deki belediye binasında tekrardan sosyal demokrasinin bayrağını dalgalandırmak ve Salihli’den bir arkadaşımızı milletvekili olarak Ankara’ya göndermekti. Vaatlerimiz arasında daha kullanışlı bir parti binası almak ve aynı zamanda bir lokale sahip olmak vardı. Bunu gerçekleştirdik. Üye bilgilerinin güncellenmesi, üyemizin olmadığı yerlerde üye çalışmalarının yapılması da bazı vaatlerimizin arasında. Daha birçok projemiz var ancak Covid-19 salgını nedeniyle bazı projelerimizi ertelemek durumunda kaldık.

4.CHP’nin Salihli’de hangi hedefleri var?

Yukarıdaki sorunuza verdiğim cevapta da belirttiğim gibi mutlaka ve mutlaka belediye seçimlerini kazanacağız. Salihli’ye yakışır bir belediye yönetimi oluşturacağız. Sadece Salihli’de değil tüm Türkiye’de örnek olacak bir model üzerinde çalışıyoruz. Büyük bir rüzgâr yaratacağız. Bu rüzgâr büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerine de etki edecek.

Manisa’da 3 tane olan milletvekili sayımızı 4’e çıkarmak için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ve en önemlisi ülkenin 100. yılına Atatürk’ün emaneti olan Cumhurbaşkanlığı koltuğuna yakışan bir aday için var gücümüzle çalışacağız ve başaracağız! Merkezde ve kırsalda kalan tüm mahallelerdeki problemleri araştırıyoruz, bunlar üzerinde kalıcı çözümler üretmeye çalışıyoruz.

5.CHP’nin Salihli’de oylarını artırmak için ne gibi çalışmalarınız olacak?

Genel merkezimizin belirleyeceği doğru politikaları uygun bir dil ve doğru çalışma programı ile halkımıza anlatacağız. Pandemi döneminde kısıtlı bütçemiz ile Salihli Belediyesinden daha fazla efor sarf ederek halkımıza yardımlarda bulunduk. Problemlerini direkt yerinde dinledik gücümüz yettiği oranda çözüm ürettik. Yönetim kurulumuzdaki isimlere halkın nelere ihtiyacının olabileceği ve bunlara nasıl çözüm üretebiliriz sorularına cevap verdikten sonra karar verdik. Şu anki yönetim kurulu üyelerimiz, gençlik kollarımız ve kadın kollarımız ile birlikte Salihli halkının neye ihtiyacı varsa ona çözüm üretmeye çalışıyoruz. Çaplaklı’daki Biyogaz Santrali eyleminde de, Karaağaç’taki HES eyleminde de Soma’lı madencilerin yürüyüşünde de hep oradaydık; halkın yanında, halk ile beraber politikalar üretmeye devam edeceğiz. Partili ya da partisiz fark etmeksizin göreve geldiğimizden bu zamana kadar birçok vatandaşımızın problemine çare olduk. Merkez ya da kırsal diye ayrım yapmadan bize ihtiyaç duyulan her yerde katkı sağlamaya çalıştık. Bu çalışmaların bize olumlu geri dönüşleri oldu ve olmaya da edecek diye düşünüyorum.

6.Sizce Salihli’nin önem sırasına göre çözülmesi gereken ne gibi problemleri var?

Şu an için halk arasındaki en büyük problemlerden biri jeotermal enerji problemi. Halkımız hem ısınamadığı enerjinin parasını vermek durumunda kalıyor hem de bu enerji sistemleri sermayeye peşkeş çekilerek doğanın talan edilmesine göz yumuluyor.

Özellikle mesai saatlerinin girişinde ve çıkışında ciddi bir trafik problemi oluşuyor, düzgün bir şehir planlaması ile kolayca çözüme ulaştırılabilir. Özellikle şehir merkezinde önemli bir otopark problemi var bunun ivedilikle çözüme ulaştırılması gerekiyor.

Sadece merkezdeki mahallelerde rantsal dönüşüm değil, kenarda kalan mahalleler için belediyenin gerçek anlamda bir kentsel dönüşüm için karar alması ve buna öncülük etmesi gerekiyor.

Kültür-Sanat faaliyetlerine daha fazla vakit ayrılması gerekiyor.

7.Çapaklı Mahallesindeki vatandaşların eylemine parti olarak destek veriyorsunuz. Çapaklı’da neler oluyor?

Çapaklı bildiğiniz gibi sadece Salihli’nin değil aynı zamanda Ege’nin en verimli topraklarına sahip. Ancak gözünü para hırsı bürümüş doğa düşmanı sermayedarlar ve bunlara müsaade eden yöneticiler bu bölgeye bir enerji santrali kurmak istiyorlar. Köylüden çiftlik yapacağız vaadiyle alınan arazi için enerji santrali ruhsatı alındı ve zor kullanılarak bu bölgede çalışma başlatıldı.

Köydeki üyelerimizin ve vatandaşlarımızın da bilgilendirmesiyle Çevre Derneği yönetimi ile birlikte bu konuda araştırmalarda bulunduk ve hukuksuzlukları tespit ettik. Halkımıza süreç ile ilgili bilgi verdik, haklarını anlattık. Yapılmak istenen bu proje sadece Çapaklı Mahallesi’ni değil çevresinde yer alan mahalleleri de olumsuz yönde etkileyecek, verimli tarım arazileri çorak bir hale getirilecek. Ekilip biçilen araziler talan edilecek. Sadece üretim yapılan araziler değil aynı zamanda ikamet edilen evler bile bu tesisin yaratacağı olumsuzluklardan etkilenecek.

Biz parti olarak ortaya bir iddia koyduk ve “CHP Varsa Herkes İçin Var” dedik. Bu noktada gelişen bu olaylara duyarsız kalmamız mümkün değildi. Önce gerekli makamlara buradaki hukuksuzlukları anlattık. Şirket yetkililerine de durumu bildirdik ancak beklediğimiz geri dönüşü alamadık. Biz de mahalle halkı ile birlikte omuz omuza direnmeye karar verdik bunun çağrısını yaptık.

Üzerinde mahsul bulunan tarım arazilerinin ortasından iş makineleri ile geçiş yapıp orayı tabiri caizse talan etmek istediler. İnsani ve hukuki tüm çağrılarımıza rağmen buna engel olamayınca bedenimizi ortaya koymak durumunda kaldık. Köy halkı ile birlikte insanlık dışı bir muameleye maruz kalarak darp edildik, direnen köylüler yerlerde sürüklendi, gözaltına alındık. Sizler de bu olayları sosyal medyadan takip etmişsinizdir. Daha sonrasında milletvekillerimizin ve çevre ilçelerden gelen vatandaşlarımızın da katılımıyla, Çevre Derneği ile birlikte Çapaklı mahallesine bir ziyaret düzenledik. Bu ziyaret bir miting havasında geçti, çok yoğun bir katılım oldu. Mahalle halkının taleplerini bir kez daha dinledik, bu talepleri milletvekillerimiz vasıtasıyla meclise taşıdık. Daha sonrasında Millet İttifakı ortağımız olan İyi Parti’nin yöneticileri, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve Grup Başkanvekili’miz Özgür Özel ile birlikte tekrardan bir ziyaret düzenledik. Şu an için hukuki süreç devam ediyor ve biz de bu süreci yakından takip ediyoruz. Halkımız adına olumlu bir karar alınana kadar mücadelemiz devam edecek.

Biz Salihli’ye tesis kurulmasına ve bu tesislerde enerji üretilmesine karşı değiliz. Sadece bu üretim yerinin çevrede yaratacağı zararların ve geri dönüşü olmayan tahribatların oluşmasına karşıyız. Sadece Çapaklı Mahallesi’nde değil bu konu ile ilgili Adala Mahallesi’nde de milletvekillerimizin ve il yönetimimizin desteğiyle geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdik.

Direnen halkımız ile birlikte ortaya koyduğumuz mücadele tüm Türkiye’de ses getirdi. Dün Hacıbektaşlı’da bugün Çapaklı’da Abdi Ağaların ahkâm kestiği her yerde tüm CHP’liler birer İnce Memed olarak direnmeye devam edecek.

Yakın zamanda Karaağaç mahallemizde de bir HES projesine başlandı. Yine mahalle halkının talepleri doğrultusunda milletvekillerimiz ile birlikte bir ziyaret gerçekleştirdik. Yapılmak istenen bu proje ile birlikte hem sulama sıkıntısı çeken köylü büyük bir problemle karşılaşacak, hem doğa talan edilecek hem de Salihli’nin diğer su kaynakları kuraklığa terk edilecek. Hacıbektaşlı ve Çapaklı’da olduğu gibi Karaağaç’ta da sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız.

8. Siyasilerin başlarından ilginç olaylar çok geçer. Bunlardan bir veya birkaç tanesini okuyucularımızla paylaşır mısınız?

Siyaset hayatımızda tabi ki ilginç olaylarla karşılaştık ancak bunları kamuoyu önünde paylaşmayı tercih etmiyorum.

9.Gazetemiz hakkındaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

Yeni kurulan bir gazete olmanıza karşı güzel işler yapıyorsunuz. Şehirdeki gelişmeleri derleyip halkın bilgisine sunmanız önemli ve taktir edilmesi gereken bir durum. Gazeteciliğin suç sayılıp, yoğun sansürün uygulandığı bu süreçte bu mesleği icra etmenin ne kadar güç olduğunun farkındayım. Şahsım ve partim adına yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

Editörden ; Oğullar Babalara Karşı…

Ülkemizin en köklü partisi olan CHP 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuş, kuruluşundaki ilk adı Halk Fırkasıdır. 1924 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası, 1935 yılında ise Cumhuriyet Halk Partisi adını almıştır. 1927 yılında Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laiklik CHP’nin dört temel ilkesi olarak belirlenmiştir. 1935 yılında Devletçilik ve Devrimcilik ilkeleri de eklenerek partinin ilkeleri altıya çıkmıştır. Bilindiği üzere partinin amblemi olan 6 ok bu ilkeleri simgelemektedir.

1980 ihtilalinden sonra ülkemizde siyasi hayat kesintiye uğradı. Partiler kapatıldı, liderleri tutuklandı. Tabii olarak CHP’de bundan nasibini aldı. 1980 ihtilalinden sonra CHP’nin ilk dönemi sona erdi. Yasaklı dönemde başka isimler altında siyasi varlığını devam ettirdi. Daha sonra 9 Eylül 1992 tarihinde CHP orijinal adıyla tekrar siyaset sahnesindeki yerini aldı.

Salihli’de CHP’nin kuruluş hikâyesi için ‘’Partinin arşivinde bir doküman var mı?’’ diye Hasan Başkan’a sordum. O da ‘’Elimizde böyle bir doküman yok fakat yaşayan tarih, partilimiz İlyas Kalay Hoca bu konuda bize yardımcı olur’’ dedi. İlyas Hoca’dan edindiğimiz bilgiler ışığında sizleri bilgilendirelim.

Salihli’de CHP’nin kuruluş tarihi olarak net bir bilgi yok; 1923 yılı ile 1925 yılı arasında bir tarihte kurulduğu tahmin ediliyor. Kurucu Başkan da hatırlanamıyor. 1940’lı yıllarda Muzaffer Şeyhoğlu, Yunus Harman, 1950-1960 yılları arasında Süreyya Petekkaya, Kemal Aluş, 1970 yılı Hasan Hüseyin Yalçın, 1974 yılı Zafer Keskiner, 1976 yılı Mustafa Uğur Okay başkanlık yapıyor. 1980 ihtilali sonrası SODEP kuruluyor. Sırasıyla Hakkı İşcan ve Ahmet Kocabıyık Salihli SODEP ilçe başkanlığı yapıyorlar. Daha sonra SHP ve CHP dönemi başlıyor. Bu dönemde sırasıyla Ahmet Kocabıyık, Nuri Çilingir, Hidayet Erim, Yalçın Alkan, Helim Ülker, Ali Rıza Özmen, Nuri Çilingir, Erol Aksoy, M. Şeref Uğur, Metin Dinç, Mazlum Nurlu, Mehmet Şanver, İsmet Kocabıyık ve şu anki başkan Hasan Hüseyin Namver ilçe başkanlığı yapıyor.

Salihli CHP’nin kuruluş yıllarında partinin kendisine ait bando takımı ve futbol takımı varmış. Daha sonraki zamanlarda parti kendi adına müzik turneleri, tiyatro oyunları gibi faaliyetleri halkla buluşturmuş. Halk Evleri adı altında toplanma alanları (Lokaller) oluşturulmuş

Mustafa Uğur Okay 27 yaşında en genç Salihli CHP İlçe Başkanı olmuş. Halen Salihli CHP’ye seçilen en genç başkan unvanını halen elinde bulunduruyor. O seçimde güçlü rakip Zafer Keskiner’e rağmen ilçe başkanı olmayı başarmış. Salihli’de CHP’den belediye başkanlığı yapmış iki isim yıllar önce birbirlerine rakip olmuşlar. Asıl ilginç tarafı babalar ile oğullar da bu seçimde birbirlerine rakip olmuşlar. Zafer Keskiner’in listesinde partinin yaşça büyük olanları, Mustafa Uğur Okay’ın listesinde ise bu isimlerin oğulları varmış. Seçimin galibi Mustafa Uğur Okay olunca, Zafer Bey’le beraber babalarda bu seçimi kaybetmiş. Demokrasinin güzel taraflarından biri de bu olsa gerek. Haftaya başka bir konukla buluşmak dileğiyle hoşça kalın…

MEVCUT YÖNETİM:

-HASAN HÜSEYİN NAMVER (BAŞKAN)
-MEHMET ÇAKIR
-BİRCAN UYAR
-FERDA HARMAN
-ŞAZİYE ERMİŞ
-ERDEM DURMAZ
-BAHAETTİN ERGÖNÜL
-MUZAFFER PINARBAŞI
-ÖZGÜR BAL
-DUYGU KORKMAZ
-BUSE SAYIŞ
-AHMET DOĞAN
-VELİ EFE
-GÜRCAN İZMİRLİOĞLU
-ENVER AKGÜN
-EMİNE ASAL
-SEVDA KARACAN
-EMİR ALİ AKMEŞE
-KUDRET ÖZBAYRAMCI
-EREN AKDENİZ
-ARİF ATAN
-KEVSER ÖKTEM
-FATMA TAM
-OSMAN FİKRET BUDAK
-TUNAY AYEKİN
-MELİHA KINAY

KURULUŞ TARİHİ

TAHMİNEN 09.09.1923 – 09.09.1925 arası

(KURUCU BAŞKAN HATIRLANMIYOR)

İLÇE BAŞKANLARI 1940’LI YILLAR

-MUZAFFER ŞEYHOĞLU
-YUNUS HARMAN

1950-1960 YILLARI ARASI
-SÜREYYA PETEKKAYA
-KEMAL ALUŞ

1970
-HASAN HÜSEYİN YALÇIN

1974
-ZAFER KESKİNER

1976
-MUSTAFA UĞUR OKAY

SODEP:
-HAKKI İŞCAN
-AHMET KOCABIYIK

SHP-CHP DÖNEMİ:

-AHMET KOCABIYIK
-NURİ ÇİLİNGİR
-HİDAYET ERİM
-YALÇIN ALKAN
-HELİM ÜLKER
-ALİ RIZA ÖZMEN
-NURİ ÇİLİNGİR
-EROL AKSOY
-M. ŞEREF UĞUR
-METİN DİNÇ
-MAZLUM NURLU
-MEHMET ŞANVER
-İSMET KOCABIYIK
-HASAN HÜSEYİN NAMVER

BİLGİLER:

KURULUŞ YILLARINDA PARTİNİN KENDİNE AİT BANDOSU VE FUTBOL TAKIMI VARMIŞ.

SONRAKİ ZAMANLARDA DA PARTİ KENDİ ADINA MÜZİK TURNELERİ, TİYATRO OYUNLARI GİBİ KÜLTÜREL ETKİNLİKLERİ HALKA BULUŞTURURMUŞ.

HALK EVLERİ ADI ALTINDA LOKAL, TOPLANMA ALANLARI OLUŞTURULMUŞ.

*MUSTAFA UĞUR OKAY CHP SALİHLİ İLÇE TARİHİNİN EN GENÇ İLÇE BAŞKANI.

27 YAŞINDAYKEN İLÇE BAŞKANI SEÇİLMİŞ.

BU SEÇİMDE RAKİBİ İSE DAHA SONRA SALİHLİ’DE BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPAN ZAFER KESKİNER’DİR.

YANİ SALİHLİ’DE CUMHURİYET HALK PARTİSİNDEN BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPAN İKİ İSİM SENELER ÖNCE BİRBİRLERİNE RAKİP OLMUŞLARDIR.

AYRICA BU SEÇİMDE BABALAR VE OĞULLARI BİRBİRLERİNE RAKİP OLMUŞ, ZAFER KESKİNER’İN LİSTESİNDE PARTİ’NİN YAŞÇA BÜYÜK ÜYELERİ, MUSTAFA UĞUR OKAY’IN LİSTESİNDE İSE BU İSİMLERİN OĞULLARI VARDI.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir